10 Maddede Terapötik Odaklı 200 Saat Temel Yoga Uzmanlık Eğitimi

Geçenlerde yoga dünyasının içinden çok da sevdiğim biri sordu, senin bu eğitimin özelliği ne diye. Artık ortalıkta çok fazla ve çeşit çeşit yoga hocalık eğitimi var, bu yüzden çok iyi bir soruydu. Bu soruyu soran kişi temel ve pek çok yoga eğitimi de almış biri ayrıca.

Ben de bundan bahsetmeye karar verdim, belki aradığınız cevap bu satırların içine saklanmıştır. Terapötik Odaklı Yogada Derinleşme ve Uzmanlaşma Programı’nın özellikleri nelerdir diye sorarsanız;

  1. Terapötik’tir. Yani Odağında yoga aracılığı ile şifalanmak vardır. Bu şifalanma kulağınıza fazla “alternatif” bir titreşim getirmesin. Bu şifalanma kas-iskelet sistemine etkileri ile başlıyor. Kas-İskelet sistemi denge bulmaya başlayınca, postür dediğimiz duruş düzelmeye ve yer çekimine karşı çabasızlaşmaya başlıyor, bu da nefesin kolayca ve çabasız akabilmesini sağlıyor, nefes ve kas-iskelet harmonisi ise sinir sisteminin kapısını çalıyor ve kapılar dengeye açılıyor. Zihnin karmaşası azalıyor, duygular daha az ajitatif olmaya başlıyor. Dışarıdan içeriye doğru bir yolculuk bu ve bu yolculukta odağı kaybetmemek önemli. Her diğer uğraş ya da sistem gibi yogada da odağınızı kaybederseniz, şekil şemal peşinde ya da pozların getirdiği hisler peşinde koşmaya başlayabilirsiniz. bana olmaz demeyin, binlerce insan şu an koşuyor. Koşmadan önce yola neden çıktığımız hatırlamak önemli.

  2. Dışarıdan içeriye bu yolculuk’ta; ister çakra sistemi ister koşa sistemi olsun, yoganın enerjetik boyutlarıdır, süptil ancak ezoterikleşemeye çok açık konulardır. Ve “binler” ezoterik bahisleri sever. Genellikle arzu “hemen ve hızla olunmak istenen şeyi olmak” olunca bedenini tanımadan, kas-iskelet farkındalığından geçmeden bedenin çok ama çok derininde yatan büyük hazineleri ele geçirme yönündedir. Yogada gerçek arzu karşımıza “tapas” olarak çıkar. Yağmalamak olarak değil. Tapas ise ateştir, terdir, emektir, fedadır. Öyle hop diye değil, tam tersi yüzlerce yıl sürer. Hazine odasına herkes yalnız girer, hazine ile karşılaşma anını yalnız başına deneyimler, hazine ona aittir. Dil ile, kelime denen kodlar ile, bilgi ile paylaşılmaz. Bir diğerinden bir başkasına aktarılmaz, el verilmez, bahşedilmez, anahtarı bir başkası için çevrilmez. Klişedir ama çok güzel anlatır “Bilen konuşmaz, konuşan bilmez”.

  3. Bu eğitimde derine bu yolculuğu ezoterikleştirmeden yani üstü kapalı tabirler olmadan yapıyoruz. Yoga ve Ölümsüzlük kitabının yazarı Eliade’nin sol el Tantracılığının insan ölüsü üstünde oturularak yapılan meditasyonlara ve çok daha uçlara vardırılan uygulamalara “bir ideolojinin onu taşıyan simgeselliğinin anlaşılmaması yoluyla yozlaşması” der. Mezarlık “ben” bilincinin beslediği psikolojik-zihinsel yaşamın tümünü temsil eder. Kutsal olmayan deneyimin merkezine oturan yogin, bunu besleyen etkinlikleri mezarlıkta cesetlerin yakılması gibi yakar. Tinselliğe nüfuz ederken bunu hissetmeyen ya da bağlantı kuramayan kişileri eksik ve hatta başarısız hissettirmeden simgeselliği üstünden yorumluyoruz.

  4. Felsefe ve mitolojiye derin dalışlar yapıyoruz. Genellikle temel eğitimlerde üstün körü ve zamansızlıktan dolayı yüzeysel geçilen felsefe ve mitoloji konularını bulabileceğiniz bir eğitim. Yoganın tarihini çıkartmak, bu tarih ile içiçe felsefesi hakkında konuşmak sanıldığı kadar zor ve birilerine özel değil. Bu eğitimde tarih ve felsefe bölümü hazırlanırken pek çok kitaptan, bahsi geçen kadim kaynak metinlerden, yıllara yayılmış pratik ve meditasyon deneyiminden yararlanıldı. Ne biri ne de diğeri dışlandı. Kolektif deneyim ve birikim ile bireysel deneyim ve birikimin buluştuğu yerden bir diğeri ile paylaşmaya değecek ve hakkını verecek “müktesebat” doğuyor, bu eğitim buna kanal açmak ve bu kanal ile yeni doğumlara vesile olmak için yola çıktı.

  5. 5 adet terapi başlığına ayrı ayrı zaman ve alan açan tek temel 200 saatlik eğitim. Bunlar; bel sağlığı, üst omurga sağlığı, skolyoz, anksiyete ve depresyon. Yoga aracılığı ile bu konularda hem kendimizi hem de hoca adaylarının öğrencilerini nasıl koruyabileceğine, onları incitemden, şifalı alanda kalmalarını nasıl sağlayabileceklerine dair bilgiler paylaşılıyor olacağız.

6,7,8,9,10. Bu maddeler diğerleri ile aynı. Diğer eğitimlerde ne varsa burada da var. Kendi yoga pratiğini geliştirme’den, sekanslama yapmaya, nasıl bir yoga dersi tasarlanır ve verilir’e; malzemeler nasıl kullanılır’dan öğrenci ile nasıl iletişim kurulur, nasıl düzeltilir, nasıl alan verilir’e; çakralar nedir’den spirallere, bedenin devrelerine; omurga sağlığından bol fonksiyonel anatomi bilgisine 200 saat dolu dolu. Tüm bu başlıklar eğitimin sayfasında mevcut.

Şimdi neden bu yazıyı okumaya başladığınızı hatırlayın; çünkü yolda kaybolmamanın en kolay yolu yola neden çıktığını unutmamakta.