“YOGA ile AĞRISIZ HAYAT” Çalışmaları 3 / 30 Ekim 2022
SKOLYOZ ile Yaşamak, SKOLYOZ ile Yoga Yapmak
Skolyoz bazı omurgaların sağa sola da kıvrımlar yapmasına deniyor, özellikle ergenlik döneminde. Bu eğrilmelere bazen rotasyon yani dönmeler de eşlik edebiliyor. Daha çok kadınlarda, ergenlik döneminde başlayan bir omurga hali. Hastalık demek için belli bir dereceden fazla olması gerekiyor. Ama o dereceye kadar ağrılara, bedenin iki tarafında dengesizliklere, bazen omurlarda fıtıklaşmalara, belde asimetrik olarak düzleşme ya da derinleşmelere de sebebiyet vermesi mümkün.
Pek çok omurga probleminde olduğu gibi skolyoz ile ağrısız ve özgür bir hayatın sırrı doğru duruştan geçiyor. Skolyozda omurga kıvrılıp döndüğü için bir taraftaki kaslar zorunlu olarak fazla çalışıp kasılırken ve kısalırken, diğer yandakiler fazla esniyor ve zayıflıyor. Yine omurganın bu hali iki yanındaki kaslarda olduğu gibi tüm bedende başka dengesizliklere sebep olabilegeliyor.
Ağrısız hayat yolunda 3 numaralı bu atölyenin amacı YOGA aracılığı ile bedene ve omurgaya yeniden denge getirmeye yönelik, farkındalıklı hareket kalıpları oluştururken, doğru hiza ve duruşu cesaretlendirip yine bir denge araştırması olan gevşemesi gereken kasları gevşetip çalışması gereken kasları da çalışmaya teşvik edip ağrılardan azat, aktif bir beden ve nefes farkındalığı kazandırmak.
Aklınıza bile gelmeyecek pek çok ünlü ismin skolyozu var. Kimisi ameliyat olurken kimisi korse kullanarak kimisi de yoga ve pilates gibi çalışmalarla semptomları hafifletiyor.
İster daha iyi bir duruş, daha özgür bir beden ve dolayısı ile daha özgür bir nefes için bu kursa katılın, ister deneyimli yoga uygulayıcısı ya da yoga hocası olup skolyozlu bir omurga ile uygulamanızı daha güvenli ve rahat bir yere taşırken desteklemeniz ve dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenin.
Yaratıcı ve özel omurgamız ile barışıp beraber nasıl dengeli hissedebiliriz, ağrıdan özgür olabiliriz ona bakalım.
Atölye 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde skolyoz hakkında teorik ve pratik bilgiler paylaşılacak, beden farkındalığını yükseltmek ve gerek gündelik hayatta gerek yoga uygulamasında bize iyi gelenler ve iyi gelmeyenleri belirlemek açısından yol gösterici deneyim çıktıları ortaya konacak. İkinci kısımda saktum ve bel odaklı bir yoga terapi uygulaması, bu asana serisini tamamlayacak nefes ve rehberli gevşeme çalışması yapılacak. Pratiğin kaydı katılımcıların diledikleri kadar tekrar edip üstünde çalışabilmeleri için 1 ay boyunca ulaşılabilir olacaktır.
Tarih: 30 Ekim 2022, 12:30-15:30, Çevrimiçi
Kayıt ve sorularınız için hilal@yogabakkali.com'a yazabilirsiniz.
Notlar: Atölyede gerek idyopatik gerekse fonksiyonel skolyoz üstüne çalışılacaktır. Yoga bilgi ve farkındalık ile yapılırsa duruş bozukluğundan kaynaklanan fonksiyonel skolyoz üstünde çok iyi sonuçlar vermektedir. İdyopatik skolyoz sahipleri de yogada yarar görmektedir. Atölyeye katılmadan önce bana durumnuz hakkında bilgi veren bir mail atmanızı öneririm.
Şiddetli ağrı dönemindeki kişilere uygun değildir.
YOGA ile AĞRISIZ HAYAT Çalışmaları 2 / 9 Ekim 2022 / Çevrimiçi
Boyun, Omuzlar ve Kürek Kemikleri Odaklı
Boyun, omuzlar, kürek kemikleri; oturarak çalışan, yolda, evde, okulda, masa başında ya da ayakta, orda burda, sürekli önündeki bilgisayara, elindeki tablet ya da cep telefonuna bakma durumunda olan, hep bir şeylere yetişmeye çalışan şehirli insanın bermuda şeytan üçgeni.
Omuzlar (ah o omuzlar: benim işgüzar dediğim kaslarla çalışan) her işe hepsinden önce koşan, her duyguya, yüzdeki her mimiğe eşlik etme ihtiyacı duyan omuzlar. İki ayak üstündeki insanın en kıymetli parçası ve adem-i merkeziyetin yöneticisi beynin ikametgahı kafayı en üstte tutmak gibi çok önemli bir görevi olan stres altındaki boyun. Sürekli önündeki ekranın ya da yetişilmesi gereken menzilin peşinde öne doğru kaykılan boyun yüzünden güçsüz kalan, kürek kemiklerini destekleyen kaslar. Üstüne bir de doğru bildiğimiz yanlış doğru duruş kalıpları. Sonuç üst omurga bölgesinde hiç bitmeyen bir parti hali. Meali, sabahları yataktan yeni kalkarken, gün ortasında stres içinde iş yetiştirmeye çalışırken ya da akşam tam dinlenme vakti başlayan ağrılar.
Diğer yandan stres karşısında kollar ve omuzlar gibi büyük kas gruplarına kan pompalanmaya başladığında -tıpkı tehlike ya da tehdit karşısında kaçmaya ya da saldırmaya hazırlanan dört ayaklı bir hayvanın ön bacaklarına güç gitmesi gibi- burada kaslar kasılmaya başlıyor, buraya kadar her şey normal. Sorun, stres bittiğinde ya da yoğun bir gün sonunda evimizde bedenin dinlemeye geçmesi için gerekli olan rahatlama devreye giremeyince başlıyor. Bu durum tekrar ettikçe de kronikleşiyor. Gergin omuzlarla yatağa girip sabah dinlenememiş bir şekilde gergin omuzlarla yataktan kalkar oluyoruz.
Ağrılardan azat bir üst omurga ve bileşenleri için hazırlanmış olan serinin ikinci kursunda bu bölgede rahatlamayı sağlamak için yoga terapinin çok çalışan kasları gevşeten, az çalışan kasları biraz daha işe koşan tekrar prensibini ve nöromasküler iletimi yeniden düzenleyebilmek için nefes odaklı yogayı araç edineceğiz. Gün içinde çok oturduğumuz, daha da oturmak durumunda olduğumuz zamanlarda rahatlamak için gündelik ipuçları, evde ya da işte yapılabilecek minik yoga teneffüsleri bu atölyenin bir diğer konusudur. Matın üstünden ayrıldıktan sonra doğru duruş prensiplerini, öğrenilen pratik bilgileri gündelik hayata yansıtabilmek de bu çalışmanın amaçlarından biridir.
Gevşemesi gereken kasları rahatlatmak, güçlendirilmesi ve desteklenmesi gereken bölgeleri hareketlendirmek ve çalıştırmak için yogayı nasıl bir araca dönüştürebiliriz ve bu aracı en basit haliyle hayatımıza katabiliriz ki ağrısız, özgür ve sıkışmamış/sıkıştırmadığımız/sıkmadığımız bir üst bedene sahip olabiliriz?
Cevapları bu atölyede araştırılacak. Bu ağrıların sebebi çok fazla oturmak olduğu gibi, yanlış ya da çok fazla egzersiz de olabilir. Stres kaynaklı olabileceği gibi zayıf duruş, kavşak sendromu, omurgadaki skolyoz ya da fibromiyalji gibi bazı rahatsızlıklar da olabilir. Her durumda katılmak, araştırmak ve şifa bulmak isteyenlere açıktır.
Atölye 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde boyun, omuzlar ve kürek kemikleri hakkında teorik ve pratik bilgiler paylaşılacak, beden farkındalığını yükseltmek ve gerek gündelik hayatta gerek yoga uygulamasında bize iyi gelenler ve iyi gelmeyenleri belirlemek açısından yol gösterici deneyim çıktıları ortaya konacak. İkinci kısımda BOYUN, omuzlar ve kürek kemikleri odaklı bir yoga terapi uygulaması, bu asana serisini tamamlayacak nefes ve rehberli gevşeme çalışması yapılacak. Bilgi paylaşımlı ilk kısım 1 hafta boyunca, uygulamanın kaydı ise katılımcıların diledikleri kadar tekrar edip üstünde çalışabilmeleri için 1 ay boyunca ulaşılabilir olacaktır.
Tarih: 9 Ekim 2022, 12:30-15:00, Çevrimiçi
Kayıt ve sorularınız için hilal@yogabakkali.com'a yazabilirsiniz.
Şiddetli ağrı dönemindeki kişilere uygun değildir.
“YOGA İLE AĞRISIZ HAYAT” ÇALIŞMALARI Atölye 1 / 25 Eylül 2022 / Çevrimiçi ZOOM
Bel- Kalça Ağrıları ve Yoga Terapi: Sakrum ve Psoas Odaklı
"Acısız hayat" değil ama "ağrısız hayat" mümkün!
Tatillerde paraşütle atlayıp düğünlerde topuklularla halay çekebilecek kadar iyiyken; bazı sabahlar yataktan kalktığınızda bir bacağınıza basamadığınız, bir süre hatta birkaç gün yürüyemediğiniz, yattığınız, oturduğunuz yerde dahi kıpırtı ve harekete dayalı, özellikle kalça ve bacağa vuran şiddetli ağrılar çektiğiniz dönemler oluyorsa bu çalışma size göre.
Bel fıtığı sanılan ya da sinir sıkışması gibi teşhisler konan, belden kalça ve bacaklara hatta ayağın dışına kadar inen bu ağrılarınız öncelikle sakrumunuzdan (bel bölgesinin hemen altında kalan üçgen biçiminde kemik) ve onu kalçanıza bağlayan eklemlerinizden ya da / ve en derin kaslardan psoas kasınızdaki bir dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bilimsel olarak da gösterilmiştir ki bel fıtığı teşhisi konan ağrıların %70’i aslen sakrum eklemi ya da psoas odaklı. Zaten bir yerdeki dengesizlik bir süre sonra diğerini de ve diğer tüm duruş için gerekli kas ve eklemleri etkilemeye başlıyor. Hele de sakroiliak eklemin bedendeki güç akışını düzenlediğini, yukarıdan gelen ağırlığı bacaklara eşit dağıtmak, bacaklardan gelen yerçekimine karşı itişi omurgaya ileterek hizayı ve duruşu, omurga boyunca uzunluğu sağlama rolünü göz önüne alırsak. Aynı şekilde psoas kasının üst bedenle alt bedeni birbirine bağlayan ve özellikle yürümede ve alt bedenin hareket ettirmedeki kritik görevini buna eklersek büyük resim biraz daha şekillenmekte. Ve nihai büyük resim doğru duruş ve hizadan geçiyor. Bu açıdan bedene yeniden hizayı ve doğru duruşu getirmek için nefes odaklı YOGA Terapi en doğru araçlardan biri. Otururken, hareket ederken ya da yatarken beden ve bedeni merkezleyen nefes farkındalığı ağrısız bir yaşamın bir anahtarı. Diğer yandan güçlenmesi gereken kasları güçlendirmek, çalışmayan kasların işini de yapmak için kronik olarak kasılı kalmış kasları rahatlatmak ve en önemlisi omurganın uzamasını, dengeli bir şekilde yerden aldığı gücü sakrum aracılığı ile omurgaya, oradan başın tepesine gönderebilmek için doğru duruşu desteklemek de diğer asal bileşen. Bu kursun amacı her ikisini de yoga aracılığı ile gündelik hayatımıza kazandırmanın yollarını araştırmak olacaktır.
Atölye 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bel, sakrum ve psoas hakkında teorik ve pratik bilgiler paylaşılacak, beden farkındalığını yükseltmek ve gerek gündelik hayatta gerek yoga uygulamasında bize iyi gelenler ve iyi gelmeyenleri belirlemek açısından yol gösterici deneyim çıktıları ortaya konacak. İkinci kısımda saktum ve bel odaklı bir yoga terapi uygulaması, bu asana serisini tamamlayacak nefes ve rehberli gevşeme çalışması yapılacak. Pratiğin kaydı katılımcıların diledikleri kadar tekrar edip üstünde çalışabilmeleri için 1 ay boyunca ulaşılabilir olacaktır.
Tarih: 25 Eylül 2022/ 12:00-14:30
Kayıt ve sorularınız için hilal@yogabakkali.com’a yazabilirsiniz.
Şiddetli ağrı dönemindeki kişilere uygun değildir.