Yogabakkalı Ocak Mektubu

Vata zamanlar ve yarım kalmış bekleyenler

Kış Ayı Vata Zamanı

Yoga’nın felsefi temellerini paylaştığı samkhya der ki “maya”, tüm evren ve onun içini dolduran tüm madde, üç özellikten vücut bulur. Rajas, tamas ve sattva. Bu üç özellik her maddede, her insanda, her yiyecek ya da mevsimde farklı oran ve biçimlerde bir araya gelir ki beni diğerinden, seni benden ayıran budur. Aramızdaki sınır, bu farklı bir araya geliştir yoksa özümüz birdir.

Ayurveda (geleneksel hint tıbbı) ise buradan yola düşerek 3 doşa’dan bahseder. Her insanın tipini, her mevsimin, hatta günün saatinin özelliklerini söyler. Vata-Pitta-Kapha. Ve her şahsına münhasır insanda bir doşa baskındır. Bu onun karakterinden beden tipine ve hasta olmaya teşne organ ve sistemine kadar bir şeyler anlatır. Bilene elbette…

Diğerleri bir tarafa vata’dan biraz konuşalım.

Zira mevsim kış. zamanlar vata. Soğuk, kuru, uçuş uçuş, pütürlü ve hareket halinde. En çok görülen bozukluk da ayurvedaya göre vata doşa’dan, onun dengeden çıkmasından kaynaklanır. Çünkü vata demek hareket demektir. Hareket eden de belasını da bulur şifasını da elbette.

Aynı zamanda vata hız demektir. Büyük şehirde yaşıyor iseniz - tahmin edeceğiniz sebeplerden dolayı vata büyük şehirlerin çığrından çıkma yeridir- mutlaka bir gün vata bozukluğu yaşarsınız. Bunu, kapitalist sistemin üretim ve tüketim ilişkilerinden kaçamayacağınız bir yerde iseniz diye şahsen genişletmek isterim. Çünkü dengeden çıkmış vata’nın göbek adı kaygıdır. Mırıl mırıl, kıpır kıpır bir endişe hali.

Vata zamanlarda ne yapmalı?

Gelelim yeni yıl ruhuna. Yepyeni, nur topu gibi bir yeni yıla girmişisiz. Yeni olan türlü türlü şey çağırıyor. Reklamlar, influencerlar, indirimler sizi baştan çıkarmak üzere cayır cayır etrafınızı kuşatmış. Yeninin türlü türlü mutluluk vaadleri. Ve yeninin kucağı sıcak, parlak, yumuşak. Öyle sanıyoruz. Ama bu kucak o kadar hızlı eskiyor, soğuyor, ışığını kaybediyor ki yeni bir kucağa gözümüz kayıyor. Göz bu, parlak ve hareketli olanı takip eder. Evrimsel olarak böyledir. Gözün suçu yok, ama gönül pare pare. Gönül reklamların dilinin süslü ama alttan alta etimizi lime lime eden zehri altında delik deşik. Kalçalarınız sandığınız kadar geniş değil, saçınız size aksi görüntüler ile belletildiği gibi seyrek ve cılız değil, göz altınız sandığınız kadar mor değil, hem cildiniz kırışıyorsa ne olmuş, yaşlanmak en doğal hakkımız. Hayır o evi ya da arabayı ya da kocayı/hanımı alınca tamalanmış olmayacaksınız. Zaten “tam”sınız. Birileri bize bir şeyler satmak için bize eksik hissettirmek zorunda, unutmayın. Biz güzeliz, içeriden dışarıya; çirkin olan kapitalizm, dışarıdan içeriye. Kalbinizi istiyor, vermeyin.

Gelin bu yıl yeni hiçbir şey yapmayın. Yeni hiçbir şey almayın. “yeni” diye, "yeni iyi gelecek" diye almayın. İhtiyacınız olanı alın, canınızın çektiğini de alın tabi. O başka bir konu. Bu yeni yılın yeni zamanlarında yeterince her şey yeni iken yarım kalan ne var, onların elinden tutun. Vata canavarını en güçsüz kılan şey budur. Yarım kalanları tamamlamak. Bir heves ile, birine özenerek ya da içimize işlemiş -meli, -malı diye tıslayan, bize ait olmayan “elalem”in seslerini dinleyerek başladıklarınızı da temizleyin gitsin. Süpürün o artıkları kıymetli enerji alanınızdan. Ama hala devam etmek istedikleriniz, hala tamamlamak istedikleriniz varsa işte onların parlamasına izin verin. Gözünüzü almasına. Bir dil mi öğrenmeye heves etmiştiniz, sonra vakit ya da bütçe mi ayıramamıştınız ya da zor gelmişti ve cesaretiniz kırılmıştı, izin verin yeniden parlasın. Bir marifeti öğrenmek için ilk adımı mı atmıştınız, araba kullanmak, yünlerden kazak örmek ya da bir müzik aleti çalmak. Çıkın trafiğe araştırın yeniden, alın elinize bir kere daha. Vata canavarının gözünün içine baka baka alın. Gözünüzün önünde küçülecek, mini mini kalacak. Her gün meditasyona mı niyet etmiştiniz. Buyrun, hemen bu okuma bittikten sonra kaldırmayın güzel poponuzu ve oturun gözler kapalı 20 dakika.

BU AY YOGABAKKALI’NDA NELER VAR?

  • Meditasyon için rehberlik bir sese ihtiyacınız var ise:

https://soundcloud.com/yogabakkali

  • Bir değişim ve dönüşüm yolu olarak Yogabakkalı 200 Saat Yogada Derinleşme ve Uzmanlaşma Programı 8 OCAK’ta başlıyor. 6 Haftsonu buluşması ve 6 günlük inzivanın detayları için aşağıdaki linki takip ediniz:

http://www.yogabakkali.com/200-saatlik-terapotik-odakli-yogada-uzmanlasma-egitim

  • Kapalı Grup Düzenli Yoga Dersleri OCAK ayında da devam ediyor. Onunda linki burada:

http://www.yogabakkali.com/dersler

  • Bu ay İleri Seviye Yoga Terapi Uzmanlık 75 Saat’in ilk mezunlarını veriyor bakkal.

Son olarak size güzel bir yıl diliyorum. Acısıyla tatlısıyla, içinde güzellikle, gerektiğinde nezaket ve incelikle gerektiğinde mücadele ile geçtiğimiz bir yıl.

Keyfini çıkarmayı da ihmal etmediğimiz bir yıl. Dökün kıyı köşedeki poşetleri, içindekileri ya dolaşıma sokun ya da atın gitsin.

Sevgi ile

Hilal